Rummet utan vägg

Läs Länsnytt nr 4 2013. Här är förordet:
Hur kommer biblioteksrummet att se ut i framtiden? Vi kan vara säkra på att skillnaderna kommer att öka. Så sent som på åttiotalet fanns normer för hur stort ett bibliotek skulle vara och utifrån det beställde vi inredning från samma leverantörer. Idag är ambitionen snarare att utforma rummet utifrån lokalsamhällets behov.

Lite förvånande är det kanske att det fortfarande byggs gigantiska bibliotek runt om i världen. Men oavsett om biblioteken är stora eller små, är det väsentliga precis det som Märta Tikkanen skrev i en kolumn i tidningen Västra Nyland den 1 oktober: ”Biblioteket ska inte ligga nånstans långt på sidan. Det ska finnas där folk finns och rör sig”.

Men det räcker naturligtvis inte med ett bra läge, man måste fylla rummet med något. Jag tror att samverkan med andra kommer att bli allt viktigare. Då gäller det att hitta rätta samverkansparter utifrån den plats där man verkar. Det är viktigare än att försöka kopiera ett koncept från grannstaden, Danmark eller USA. Flera bibliotek i vårt län samverkar redan med föreningar, kulturskola och andra aktörer i lokalsamhället. Region Skånes satsning på en utveckling av biblioteksverksamheten i riktning mot kulturhus är ett sätt för folkbiblioteken att förstärka sin roll i lokalsamhället. Att biblioteket, bara genom att finnas, är viktigt för demokratin har varit en etablerad sanning. Men nu krävs att rummet även används mer aktivt för att spela en roll i samhället och det kan det göra till exempel genom föreläsningar och andra aktiviteter. I Norge har man gått ett steg längre genom att i bibliotekslagen skriva in att biblioteket ska vara en oberoende mötesplats och arena för offentliga samtal och debatt. Just nu förs en diskussion i Norge om hur aktivt och uppkäftigt det egentligen får bli på de norska biblioteken.

Men alla kan inte komma till rummet och då är det bara att sätta sig på cykeln, i bilen, i bussen eller i båten för att nå ut till användarna. Den uppsökande verksamheten är på nytt högaktuell och nu kanske fram för allt utifrån ambitionen att nå människor som inte har hittat till biblioteket. Parallellt med det är det fortsatt lika viktigt att ge människor som av andra skäl inte kan ta sig till ett folkbibliotek tillgång till biblioteksservice. En bra fråga att ha med sig i allt planerings- och utvecklingsarbete är: Varför? Varför når vi en grupp men inte en annan? Varför tycker några att biblioteket är angeläget och andra inte? Varför gör vi det vi gör och varför på just det här sättet?

I det här numret av Länsnytt får vi ta del av biblioteket på båten, på bussen, i dramaten, på sjukhemmet och på museet. Och vi får läsa om hur ett modernt barnbibliotek kan se ut och hur vi kan tänka för att nå dem som inte kommer till våra biblioteksrum idag.

God Läsning!

God Jul och ett Gott Nytt År önskar vi på
Regionbibliotek Stockholm

Relaterade poster

  • Inga relaterade